Pierś indycza w warzywach |
400 g piersi z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz)
1 łyżka sosu sojowego
1 papryczka cayenne lub inna ostra
Mięso indycze pokrój w paseczki w poprzek włókien. Na głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy (ach, ten zapach!) i przesmaż na nim paseczki mięsa. W tym czasie pokrój warzywa na niezbyt drobne kawałki..
Dorzuć je do podsmażonej indyczej piersi. Podlej wodą (ok. 100 ml), przykryj i duś ok 20 min.
W razie potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. Pod koniec duszenia dopraw sosem sojowym i ostrą papryczką. Nie przesadź z przyprawami, by nie zagubić delikatnego smaku indyczego mięsa i warzyw. Podając posyp potrawę jakąś świeżą zieleniną. U mnie kiełki brokułów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz