Wątróbki drobiowe |
500 g wątróbek drobiowych
1 szklanka mleka
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
szczypta soli, szczypta pieprzu.
Wątróbki opłucz zimną wodą, oczyść z żyłek i błonek. Przełóż do miseczki i zalej zimnym mlekiem. Odstaw na 30-60 minut. Po tym czasie odlej mleko, a wątróbki z lekka opłucz. Dobrze odsączone kładź na rozgrzany na patelni tłuszcz.
Nie martw się - nie przywrą do patelni, jeśli była wystarczająco rozgrzana. Obsmaż je z obydwu stron na złocisto rumiano.
Na sam koniec oprósz je lekko solą i pieprzem. Tak usmażone wątróbki najlepiej smakują z jabłkami prażonymi z majerankiem lub z inną słodko-kwaśną jarzynką jak np. marchewka z rodzynkami lub sałatka z buraczków. Smacznego!
Wątróbki drobiowe |
A w jakim celu zanurza się w mleku?
OdpowiedzUsuńDałoby się ten krok ominąć?
Podobno ładniej pachnie taka wymoczona w mleku. Jeśli nie mam czasu czekać, to pomijam moczenie i też jest bardzo dobra :) Tak więc nie ma sprawy :)
UsuńDla nie doświadczonych w dziedzinie smażenia wątróbki warto umieścić ostrzeżenie. Wątróbka bardzo pryska i nawet może się znaleźć na suficie kuchni. Warto przykryć patelnię pokrywką w początkowej fazie smażenia
OdpowiedzUsuń