wtorek, 26 marca 2013

FILET Z KURCZAKA Z JABŁKAMI I CYDREM

Miałam wielką ochotę na tego kurczaka, ale zawsze czegoś mi brakowało. Wreszcie jest. Gorąco polecam, bo to znakomita odmiana po pieczonych kurczaczkach, którym oczywiście niczego zarzucić nie mogę :) Przy tym wbrew pozorom, przygotowanie tego dania nie jest wcale skomplikowane i poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu. Zapraszam do próbowania, a później dzielenia się wrażeniami smakowymi . I nie tylko :)
Filet z kurczaka z jabłkami i cydrem


2 piersi z kurczaka
2 jabłka deserowe
1 mała cebulka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
150 ml cydru
ja nie miałam cydru, więc zamiast tego użyłam:
150 ml rosołu z kurczaka (może być z kostki)
3 łyżki octu jabłkowego,
ale można też użyć
150 ml białego wytrawnego wina


 Umyte jabłka przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podziel jeszcze na 3-4 cząstki. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzej masło z jedną łyżką oliwy, wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty. Dorzuć pokrojone jabłka, oprósz je cukrem trzcinowym, zwiększ nieco ogień i smaż ostrożnie mieszając, aż jabłka pokryją się lekko skarmelizowanym cukrem.

Uważaj, by nie rozgotować jabłek. (warto zawsze sprawdzić, czy jabłka, które chcemy użyć, nie rozpadają się podczas ogrzewania) Przesmażone jabłka wraz z cebulką wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Na patelnię wlej drugą łyżkę oliwy. Włóż mięso i smaż z obu stron na dość dużym ogniu do zrumienienia. Teraz wlej cydr, lub tak jak ja, rosołek i ocet jabłkowy. Po zagotowaniu zmniejsz ogień pod patelnią i gotuj bez przykrycia ok 10 minut. W połowie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.

Dodaj jeszcze łyżkę sosu sojowego. Sprawdź, czy sól jest jeszcze potrzebna, jeśli tak to dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, wymieszaj powstały sos.

 Na koniec dodaj odłożone wcześniej jabłka, delikatnie wymieszaj, podgrzewaj 1-2 minuty. Gotowe.
Życzę smacznego.

4 komentarze:

  1. Droga Marto,
    Już wiem, do kogo udać się po wyśmienite przepisy i doradztwo w zakresie kulinarnych szaleństw :)
    Bardzo smakowicie tu u Ciebie
    i wiele inspiracji dostarczasz.
    Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do kontaktu mailowego
    salewska.kinga@gmail.com

    Kinga Izabela Salewska
    www.kingaizabelasalewska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kingo za dobre słowo :) Miło mi będzie, jeśli będziesz korzystać z moich propozycji kulinarnych. A jeśli później opowiesz jak Ci smakowało, to już będę cała szczęśliwa :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Karolino. Nieskromnie powiem, że to danie rzeczywiście zasługuje na pochwały :)

      Usuń