Filet z kurczaka z jabłkami i cydrem |
2 piersi z kurczaka
2 jabłka deserowe
1 mała cebulka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
150 ml cydru
ja nie miałam cydru, więc zamiast tego użyłam:
150 ml rosołu z kurczaka (może być z kostki)
3 łyżki octu jabłkowego,
ale można też użyć
150 ml białego wytrawnego wina
Uważaj, by nie rozgotować jabłek. (warto zawsze sprawdzić, czy jabłka, które chcemy użyć, nie rozpadają się podczas ogrzewania) Przesmażone jabłka wraz z cebulką wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Na patelnię wlej drugą łyżkę oliwy. Włóż mięso i smaż z obu stron na dość dużym ogniu do zrumienienia. Teraz wlej cydr, lub tak jak ja, rosołek i ocet jabłkowy. Po zagotowaniu zmniejsz ogień pod patelnią i gotuj bez przykrycia ok 10 minut. W połowie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.
Dodaj jeszcze łyżkę sosu sojowego. Sprawdź, czy sól jest jeszcze potrzebna, jeśli tak to dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, wymieszaj powstały sos.
Życzę smacznego.
Droga Marto,
OdpowiedzUsuńJuż wiem, do kogo udać się po wyśmienite przepisy i doradztwo w zakresie kulinarnych szaleństw :)
Bardzo smakowicie tu u Ciebie
i wiele inspiracji dostarczasz.
Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do kontaktu mailowego
salewska.kinga@gmail.com
Kinga Izabela Salewska
www.kingaizabelasalewska.blogspot.com
Dziękuję Kingo za dobre słowo :) Miło mi będzie, jeśli będziesz korzystać z moich propozycji kulinarnych. A jeśli później opowiesz jak Ci smakowało, to już będę cała szczęśliwa :)
UsuńBardzo smaczne danie! Dziękuje
OdpowiedzUsuńDziękuję Karolino. Nieskromnie powiem, że to danie rzeczywiście zasługuje na pochwały :)
Usuń