czwartek, 9 maja 2013

SZPARAGI POD RÓŻOWYM KOCYKIEM

Proste, a jakże smaczne połączenie zielonych szparagów z sosem majonezowym .
Zielone szparagi
Potrzebujesz:
500 g zielonych szparagów
2 łyżki majonezu
1 łyżka pikantnego ketchupu
sól i cukier do smaku
Zielone szparagi umyj, oczyść, jeśli trzeba częściowo obierz ze skórki. Włóż do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru, gotuj ok. 5-7 minut. Ja preferuję gotowanie pod przykryciem w niewielkiej ilości wody z solą i łyżką oliwy. Wody daję tyle, by sięgała maksymalnie do połowy grubości szparagów ułożonych poziomo na dnie dużej patelni. W ten sposób szparagi częściowo są zanurzone w wodzie, częściowo gotują się w parze.
W czasie, gdy szparagi się gotują, przygotuj sos. Wymieszaj ketchup z majonezem. W razie potrzeby dodaj po szczypcie soli i cukru. Tak przyrządzonym sosem polej odcedzone szparagi.
zielone szparagi
Możesz do nich dodać kotlet lub udko, czy też pierś kurczęcą, albo podać w towarzystwie ziemniaczka lub innej jarzynki.




3 komentarze:

  1. Cudowne szparagi.. cudownie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze ;) Szparagi uwielbiam, świetny sposób na sosik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Taki prosty, a daje jakąś odmianę. Mam własne szparagi z działki, więc kombinuję na przeróżne sposoby. Jak mi wyjdzie naprawdę dobry przepisik, to wrzucam go na blog :)

      Usuń