wtorek, 9 kwietnia 2013

CEBULA Z KIEŁBASĄ

Czasem, zwłaszcza gdy jest zimno, nachodzi mnie ochota na duszoną cebulę. Jeśli zrobię jej dość dużo, do tego wzbogacę dodatkiem kiełbasy, może stanowić obiadowe danie główne. Smaczne i syte.
Cebula z kiełbasą


4 duże lub 6 mniejszych cebul
2-3 kiełbaski śląskie lub inne
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek

 Kiełbaski pokrój w talarki, podsmaż na gorącym oleju do zrumienienia. Dodaj cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, posyp solą, pieprzem i majerankiem. Możesz na początek wlać łyżkę wody, zanim cebula puści sok. Zamieszaj, przykryj i duś powoli na maleńkim ogniu ok 20-30 min. od czasu do czasu mieszając. Smacznego.
cebula z kiełbasą


2 komentarze:

  1. To danie kojarzy mi się z dzieciństwem. Wówczas niemal przez całą zimę na niedzielne śniadanie rodzice przyrządzali kiełbasę z cebulką i z boczkiem. Potwornie niezdrowe ale za to jakie smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, rzeczywiście niezdrowe, a pyszne :) Dlatego taką przyjemność robimy sobie nie częściej jak 2-3 razy w roku.

      Usuń