piątek, 5 kwietnia 2013

KARKÓWKA PIECZONA

Karkówka pieczona jest znakomitym mięsiwem zastępującym wędliny, ale też doskonale sprawdza się jako danie obiadowe. Tym razem przed pieczeniem zmacerowałam karczek w solance na ok. 20 godzin. Towarzyszył mu boczek, którego kawałek został po pieczeniu perliczki otulonej plastrami boczku, a która też macerowała się w solance. Tak jak się spodziewałam, karkówka wyszła delikatna i soczysta.
Karkówka pieczona
1000 g karkówki
3 łyżki oleju
1 łyżka masła (klarowanego)
2 łyżeczki czerwonej czubrycy
sól do solanki

 Przygotuj solankę w potrzebnej ilości - 2 czubate łyżki soli na 1 l wody. Umieść mięso w solance tak, by całe było przykryte. Pozostaw na całą noc, lub nawet dłużej. Po tym czasie osusz mięso papierowym ręcznikiem, posyp czubrycą i obsmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju.
 Przełóż karczek do naczynia do zapiekania, połóż na nim łyżkę masła, wlej ok. 50 ml wody, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Po 15 min. zmniejsz temperaturę do 175 st. C i piecz pod przykryciem ok. półtorej godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Jeśli trzeba, uzupełniaj wyparowaną wodę.
Upieczony karczek wyjmij z pieca i pozwól mu odpocząć przynajmniej 20 minut, zanim go rozkroisz. Mój wystygł całkowicie, nawet spędził kilka godzin w lodówce zanim go rozkroiłam.

 Ukrojone plastry mięsiwa zagrzałam na tłuszczu z pieczenia. Było pyszne. Mieliśmy dwa obiady z tego kawałka karkówki. Polecam taki sposób przyrządzania wieprzowiny. Smacznego!
pieczona karkówka

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ta pieczeń naprawdę wyszła doskonała. Cymes :)

      Usuń
  2. Właśnie zjedliśmy karkówkę - choć nie do końca wg przepisu ze względu na brak czubrzycy, ale muszę stwierdzić, że wychodzi fantastyczna, mięciutka i odpowiednio słona. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam i po prostu-K A P I T A L N E

    OdpowiedzUsuń