środa, 10 kwietnia 2013

KURCZAK CURRY

Kolejny sposób na kurczaka, by ten dostępny rodzaj mięsa nigdy się nam nie znudził. Pierś kurczęcą najlepiej wcześniej ugotować. Ja zwykle gotuję dwie piersi wraz z porcją włoszczyzny, lub ostatecznie z Vegetą. Po ok. 15 min. mięso jest ugotowane. Zostawiam je w rosołku do ostygnięcia. Później traktuję jak wędlinę, lub jako półprodukt do dań obiadowych. Rosołek zaś zużywam jako bazę do zup.
Kurczak curry
1 ugotowana pierś z kurczaka
1 jabłko
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
0,5 szklanki wody
2 łyżki masła
sól do smaku 
 Na patelni rozgrzej masło, uduś na nim posiekane jabłko, cebulę i czosnek. 
 Dodaj przyprawę curry, sól i mąkę. Wymieszaj.
Wlej wodę i śmietanę. Mieszając doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojoną pierś kurczęcą. Wymieszaj i gotuj razem chwilę, aż mięso się zagrzeje.
 Niezwykle proste i szybkie danie, a stanowi miłą odmianę . Smacznego!

2 komentarze:

  1. mniammm...śmietanę zastąpię jogurtem i będzie okey :))) używam duże ilości curry -uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama się sobie dziwię, że kiedyś nie lubiłam tej znakomitej przyprawy :)

      Usuń