wtorek, 16 kwietnia 2013

UDKA PIECZONE Z ZIEMNIAKAMI

Klasyka, ale jaka pyszna :)
Udka pieczone z ziemniakami

4 udka kurczaka
kilka niewielkich ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju
Mieszanka przypraw: sól, curry, papryka słodka, pieprz, chili, imbir, czosnek granu7lowany
lub gotowa mieszanka ziół do drobiu.
Wybierz ziemniaki podobnej wielkości. Jeśli zdrowe, to nie obieraj, tylko wyszoruj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym, włóż do naczynia do zapiekania, polej olejem. Potrząsając naczyniem rozprowadź olej na całej powierzchni ziemniaków, by przyprawy mogły się do nich przykleić.
Wymieszaj przyprawy w odpowiadających ci proporcjach, natrzyj nimi udka. Umieść udka pomiędzy ziemniakami. Ziemniaki również posyp tą samą przyprawą, ewentualnie dodaj kminek, lub oregano.
Posyp pokrojoną w kostkę cebulą. Wlej ok. 20-30 ml wody. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Po upływie 15 minut zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 50 minut.
udka pieczone z ziemniakami
20 minut przed końcem pieczenia usuń przykrycie, by pieczeń lekko się zrumieniła. Smacznego!


2 komentarze: