Placek włoski |
6 jabłek
1 szklanka cukru
1 szklanka bakalii (rodzynki i orzechy to baza + wszystko, co masz i chcesz dodać)
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 szczypty soli
Jabłka pokrój w kostkę, zasyp cukrem, dodaj bakalie, wymieszaj i odstaw na godzinę. Ja zwykle daję dużo więcej bakalii - dodatkowo daję migdały, skórkę pomarańczową, ziarna dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane, goji, żurawinę, wiórki kokosowe, to co akurat mam w domu.
Następnie wbij jajka, posyp solą i wymieszaj. Wsyp mąkę (u mnie 1/4 mąki to amarantus) z proszkiem do pieczenia i sodą, wszystko wymieszaj. W zależności od soczystości jabłek ciasto wychodzi gęstsze lub rzadsze. Nie ma to większego wpływu na jakość efektu końcowego.
Ciasto przełóż do formy (35 x 27 cm, lub nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie masz papieru, musisz formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut. Dzięki dużej ilości jabłek, upieczone ciasto jest miękkie i wilgotne. Smacznego!
placek włoski |
pięknie wytłumaczone i pokazane .. bravooo
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się :)
UsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńWszystko jest tak łatwe a opis tak dokładny, ze nie da się go zepsuć! Robię je już czwarty raz i wiem że zniknie z blaszki w ekspresowym tempie :)
Prawda? I o to właśnie chodzi - maksimum satysfakcji przy minimum nakładów :)) Takie przepisy lubię najbardziej.
UsuńMoja mama od lat robi to ciasto. Chyba w 1996 roku przepis na nie ukazał się w Poradniku Domowym pod nazwą Placek Włoski.
OdpowiedzUsuńNie wykluczone, że właśnie ja go tam przesłałam, bo zdarzało mi się wysyłać ciekawe przepisy do prasy kobiecej :))
Usuńdobrze dodać to tego pół szklanki oleju,ale ja też robię to ciasto od lat i sprawdza się na wszystkie okazje ;)
OdpowiedzUsuńZ olejem nie próbowałam, ale na pewno spróbuję, choć to dodaje kaloryczności, więc pewnie nie wejdzie na stałe do przepisu :) Pozdrawiam :)
UsuńGenialne ciasto. Robilem je jakies 6 latemu jak mialem czas bawic sie troche w kuchni. Pora odswierzyc i zobaczyc jak wyjdzie. Ale pamietam ze bardzo urzeklo mnie te ciasto bo zajmuje naprawde chwile zeby je zrobic. Dzieki ;))
OdpowiedzUsuńPS. Przy obieraniu jablek nie zapomnijcie tylko zjesc skorki, poniewaz to w niej jest najwiecej witamin ;)
Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń