sobota, 27 kwietnia 2013

PLACEK WŁOSKI

Przepis na placek o tej nazwie funkcjonuje u mnie już od wielu lat. Przekazała mi go wracająca z pracy we Włoszech znajoma. Ponieważ nie znała nazwy tego ciasta, ja go nazwałam włoskim. Bardzo mi przypasował ten przepis, bo to najłatwiejsze i najmniej kłopotliwe ciasto, jakie kiedykolwiek robiłam. Nie wymaga użycia miksera, ani ubijania piany, ani wyrabiania. No, może chwilę schodzi przy obieraniu i krojeniu jabłek, ale to można robić nawet mimochodem, podczas oglądania ulubionego programu w TV. Polecam wszystkim, a szczególnie młodym,  początkującym paniom domu :)
Placek włoski
Potrzebujesz:
6 jabłek
1 szklanka cukru
1 szklanka bakalii (rodzynki i orzechy to baza + wszystko, co masz i chcesz dodać)
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 szczypty soli 
Jabłka pokrój w kostkę, zasyp cukrem, dodaj bakalie, wymieszaj i odstaw na godzinę. Ja zwykle daję dużo więcej bakalii - dodatkowo daję migdały, skórkę pomarańczową, ziarna dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane, goji, żurawinę, wiórki kokosowe, to co akurat mam w domu.
Następnie wbij jajka, posyp solą i wymieszaj. Wsyp mąkę (u mnie 1/4 mąki to amarantus) z proszkiem do pieczenia i sodą, wszystko wymieszaj. W zależności od soczystości jabłek ciasto wychodzi gęstsze lub rzadsze. Nie ma to większego wpływu na jakość efektu końcowego.
Ciasto przełóż do formy (35 x 27 cm, lub nieco mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie masz papieru, musisz formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut. Dzięki dużej ilości jabłek, upieczone ciasto jest miękkie i wilgotne. Smacznego!
placek włoski




10 komentarzy:

  1. pięknie wytłumaczone i pokazane .. bravooo

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto!

    Wszystko jest tak łatwe a opis tak dokładny, ze nie da się go zepsuć! Robię je już czwarty raz i wiem że zniknie z blaszki w ekspresowym tempie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? I o to właśnie chodzi - maksimum satysfakcji przy minimum nakładów :)) Takie przepisy lubię najbardziej.

      Usuń
  3. Moja mama od lat robi to ciasto. Chyba w 1996 roku przepis na nie ukazał się w Poradniku Domowym pod nazwą Placek Włoski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wykluczone, że właśnie ja go tam przesłałam, bo zdarzało mi się wysyłać ciekawe przepisy do prasy kobiecej :))

      Usuń
  4. dobrze dodać to tego pół szklanki oleju,ale ja też robię to ciasto od lat i sprawdza się na wszystkie okazje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z olejem nie próbowałam, ale na pewno spróbuję, choć to dodaje kaloryczności, więc pewnie nie wejdzie na stałe do przepisu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Genialne ciasto. Robilem je jakies 6 latemu jak mialem czas bawic sie troche w kuchni. Pora odswierzyc i zobaczyc jak wyjdzie. Ale pamietam ze bardzo urzeklo mnie te ciasto bo zajmuje naprawde chwile zeby je zrobic. Dzieki ;))
    PS. Przy obieraniu jablek nie zapomnijcie tylko zjesc skorki, poniewaz to w niej jest najwiecej witamin ;)

    OdpowiedzUsuń